Kalendarium

Inbjudan till Demokrativerkstad

Tid: 28/3 kl.9.30-11.00.
Anmälan: https://simplesignup.se/event/225264
 

Välkommen till en interaktiv och inspirerande demokrativerkstad som syftar till att stärka dina möjligheter att delta, påverka och driva igenom samhällsförändringar.

Tillsammans kommer vi att utforska kopplingen mellan demokrati och informationssamhällets utmaningar med desinformation och konspirationsteorier genom att arbeta med praktiska övningar för att identifiera och hantera misinformation och propaganda. Du får också tips för att bemöta aggressivitet, trolling och felaktig information på sociala medier, samt strategier för att hantera whataboutism, halmgubbeargument och liknande retoriska knep för att lära dig hur du kan stötta andra och stå upp för dina övertygelser på ett konstruktivt sätt.

Under workshopen kommer du även att få möjlighet att dela dina erfarenheter, reflektera över aktuella utmaningar och utveckla konkreta strategier för att stärka demokratin i dagens digitala landskap.

Mina Dennert är journalist, författare och kommunikationsexpert samt grundare av I Am Here International (med svenska #jagärhär) som inspirerat hundratusentals människor att med enkla och effektfulla metoder agera för social rättvisa och inkluderande samhällen. Dennert har specialiserat sig på desinformation och konspirationsteorier och dess påverkan på demokratin och samhället. Hon fokuserar särskilt på att stödja journalister, politiker och organisationer som drabbas av drev som hotar deras yttrandefrihet och driver dem till självcensur.  Hon arbetar även som konsult inom strategisk kommunikation, krishantering och medborgerligt deltagande online. Mina har vunnit en stor mängd priser och utmärkelser under åren för sitt arbete, bland annat Anna Lindh-priset.

 

Digitalt webbinarium om civilsamhällets roll i beredskap

Varmt välkommen till ett seminarium om civilsamhällets roll i beredskap, träff 2!
Länk till anmälan för webbinariet: https://forms.gle/SPNP65DcrSY7ci7YA
Länk till mötet skickas ut dagen innan. 
Tid: 4/4, kl.9-10.15.
Se bifogad inbjudan. 
 
Hur kan lärdomar från Ukrainas civilsamhälle stärka Sveriges beredskap?
Vad behövs för att ta till vara civilsamhällets kraft i svensk beredskap?
 

Civilsamhället är en avgörande resurs i Sveriges arbete med att förebygga och hantera olyckor och kriser. Från små idrotts- och kulturföreningar till nationella frivilligorganisationer – tillsammans bidrar dessa aktörer med mångfald och styrka.

Men både civilsamhället och myndigheterna saknar ofta den kunskap och förståelse som behövs för att fullt ut utnyttja denna kraft. Hur kan vi tillsammans skapa bättre förutsättningar för samverkan och stärkta roller i krisberedskapen?

Under detta webbinarium får du: 

  • Inspireras av civilsamhällets unika motståndskraft i Ukraina efter Rysslands invasion. Hur har det ukrainska civilsamhället organiserat sitt arbete för att stötta samhället och utsatta grupper?

  • Höra om hur Litorina Folkhögskola sprider folkbildningens kraft för att stötta vardagen i ett krigshärjat Ukraina. Hur utgör folkbildningen en resurs för en krigsvardag?

  •  Ta del av Malmö stads erfarenheter av att framgångsrikt samarbeta med civilsamhället i sitt krisförebyggande arbete. Hur kan långsiktiga kontakter med civilsamhället bidra till beredskapsarbetet?

Missa inte denna chans att bli en del av en viktig dialog om samarbete och resiliens.