Vad är en överenskommelse?
En överenskommelse innebär ett partnerskap, med en gemensam vision, ett tydligt syfte och ett antal gemensamt uppställda mål som långsiktigt ämnar att stärka civilsamhällets roll som samhällsaktör och skapa samarbete mellan offentlig sektor och civilsamhället.
Överenskommelsen kan bidra till att det engagemang som finns för att utveckla samhället tillvaratas. Den kan utgöra en plattform för att identifiera vilka samhällsutmaningar idéburen och offentlig sektor behöver lösa tillsammans, hinder som finns för samverkan idag och hur vi kan lösa det. Kort sagt ger en överenskommelse ett arbetssätt där vi definierar vad utmaningen är tillsammans.
Runt om landet finns flera exempel på överenskommelser på kommunal och regional nivå, bland annat Överenskommelsen Skåne. Samtliga utgår från den nationella överenskommelsen mellan regeringen och civilsamhället (2018) och som är vägledande.

Nu arbetar vi fram ett förslag till överenskommelse om att stärka samverkan mellan idéburen sektor och offentlig sektor i Blekinge län!
Blekinge har en bred idéburen sektor med över 3800 organisationer som bestående av ideella och ekonomiska föreningar, samfund, stiftelser, samfälligheter, kooperativ och andra nätverk. Dessa utgör en grund för ett välmående samhälle i länet, men är också verksamheter som det offentliga behöver för att länet ska vara attraktivt att bo i, skapa en bra välfärd och utgöra en växtplats för innovation och samhällsutveckling.
Sedan 2023 drivs projektet Etablering idéburen sektor med syfte att skapa en plattform för idéburen sektor och stärka förutsättningar för samverkan i Blekinge län. Tillsammans med Region Blekinge har vi undersökt och samverkat kring vilka utmaningar som finns och hur vi på ett bättre sätt kan jobba tillsammans.
Projektet har visat att det finns ett behov och intresse för att strategiskt samverka mer. Samverkan och partnerskap är en grundbult i de globala hållbarhetsmålen (Agenda 2030), samt i Regional utvecklingsstrategi.
Nu påbörjas processen med att skriva fram ett förslag till hur vi långsiktigt och strategiskt kan förbättra villkor och förutsättningar i en riktning som gynnar samverkan!
Fyll i enkäten!
I arbetet framåt vill vi möta och få inspel från idéburna och offentliga aktörer på olika sätt. Förutom dialoger, möten och workshops vill vi gärna få mer kunskap om era förutsättningar genom att svara på följande enkät:
Enkät för dig i idéburen organisation (civilsamhället):
https://forms.gle/GnDrStGc13PgZmbG6
Enkät för dig i offentlig organisation:
https://forms.gle/25iQ6irUtbu7nYd4A
Enkäten stänger den 14 mars.
Kontakt
Sofia Ohlsson
Processledare
Telefon: 073-381 87 00
sofia.ohlsson@coompanion.se
Se vår Presentationsfilm om Överenskommelsen, ca 8 min.
Tidsplan
Januari-mars: processen startas upp, arbetsgruppen sätter igång och förslaget arbetas fram.
Mars- april: dialog om utkast samt handlingsplan.
April- maj: remiss.
Juni- september: förslaget vidare i politiska beslutsprocessen
.